pondělí 27. června 2016

Horolezecký dort

 
 
  Během onoho minulého víkendu taky došlo ke vzniku tohoto úžasného dortu pro mého mladšího bratra Matěje. Autorkou je moje maminka. Já asistovala a radila :-). Od začátku jde o čirou improvizaci ovšem se skvělým výsledkem a tak jsem si říkala, že bude dobré se podělit o zkušenost. Maminka od začátku chtěla vytvořit dort potažený fondánem ve tvaru hory na kterou vylézá horolezec. Už jste si asi domysleli, že horolezectví je koníček mého bratra :-).
 První otázka, která přišla na přetřes byl korpus. jako zkušená pekařka má maminka samozřejmě doma hned několik vyzkoušených receptů na dortový korpus. Potřebovaly jsme však, aby se příliš nedrolil a byl dostatečně vláčný. nakonec jsme vybraly tento:

KORPUS NA DORT

4 celá vejce
15 dkg cukru
8 dkg oleje
5 lžic studené vody
20 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
citronová kůra

Vejce dobře prošlehat s cukrem, přidat olej, potom mouku s práškem do pečiva a vodu a nakonec podle chuti a zvyku citronovou kůru. Dobře prošlehat, přemístit na vymazaný a vysypaný plech a péct zvolna dokud nebude zabodnutá špejle čistá.

Na tvarování dortu je dobré mít korpus naprosto studený a lehce zavadlý, proto jsme ho upekly den předem.
K promazání jsme použily pudinkový máslový krém.

KRÉM NA DORT

1/4 litr mléka
necelý vanilkový pudink
1 žloutek
15 dkg cukru
1 celé máslo

 Pudink, mléko povaříme asi 1,5 minuty (maminka říkala, že vždycky vduchu dvakrát napočítá do 60). Tuto směs necháme úplně dokonale vychladnout a během chladnutí často promícháváme aby se netvořil škraloup. Ten by ve výsledném krému nadělal hrudky. Z másla, cukru a žloutku vyšleháme pěnu a do ní postupně po lžících zašleháváme vychladnutý pudink.
 Na onoho horolezce a detaily jsme koupily marcipánovou plastelínu běžně dostupnou v marketech. Zde musím napsat, že se s ní hůř pracuje pokud zteplá, je lepší ji udržovat studenou z lednice. Na potažení dortu jsme použili fondán od Dr.Oetkera. Doporučuji vyvalovat mezi dvěma igelity, nebo pečícím papírem, pozor má sklony se trhat. No ať se dílo daří, nám to dopadlo dobře, dort měl pozitivní ohlas i od samotného oslavence :-).





 
 

 
 

 
 

 
 

 
 





Žádné komentáře:

Okomentovat