Když jsem se jednou bavila s mojí maminkou o vaření, padla řeč na starou, otrhanou kuchařku u mých rodičů ve vařence. Dozvěděla jsem se, že ji darovala mojí mamce její tchýně, moje babíčka, řečená bábinka...A tuhle kuchařku dala mamka mě. Když si nevím rady v kuchyni, světe div se neběžím hned googlit, ale mrknu se nejdřív do ní, Já vím, je to staromódní, ale pro mě je to kousíček mého dětství, kdy mamka hledala taky v ní :-) Jednou jsem tam našla recept na bramborový makovec. Zaujalo mě to těsto z brambor a musela jsem to vyzkoušet. Mňam! Je výborný, vláčný, jen je ho málo, podle rozpisu vychází tak 1,5 cm vysoké těsto na menší pekáč. Tady je:
BRAMBOROVÝ MAKOVEC
20 dkg ve slupce vařených, jemně nastrouhaných brambor
4 dkg jemné krupice
8 dkg mletého máku
15 dkg cukru (dávám o něco méně, přijde mi to moc)
1 vejce
1 bílek
4 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
skořice, hřebíček, vanilka...
Žloutek utřeme s cukrem a mlékem do pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně zapracováváme zbytek ingrediencí, těsto dáme do pečícím papírem vyložené formy ( je celkem dost husté, nelekejte se...) Pečeme zvolna asi 160 stupnů dozlatova. můžeme pomazat pikantní, nebo navinulou marmeládou, nebo polít čokoládovou polevou, Mńam...
Než jsem stačila vyfotit bylo půl pekáče pryč....
Tak jsi mě navnadila, že jsem včera v našem vietnamským krámku přihodila do košíku balíček mletýho máku. U pokladny mi paní Němcová, co občas vypomáhá poradila, ať to neberu, že je to starý a zhořklý, sama to prý doma vyhodila. Takže vyzkouším jindy, jen co se dostanu na nákup někam do velkoměsta.... Třeba do Prostějova. :-)
OdpovědětVymazatFakt to zkus Marcelko, stojí to za to!!! Většinou na mě ani nezbyde...
Vymazat